Helaas volgt niet na iedere bevalling een roze wolk. Ook niet iedere bevalling verloopt even gemakkelijk. Voor een baby kan het een zware weg geweest zijn om op aarde te zijn gekomen tijdens een zware bevalling bijv. door een kunstingreep tijdens de bevalling.
Mijn ervaring is dat ouders, die in mijn praktijk komen met hun baby omdat hun kindje veel huilt en/of niet lekker in zijn vel zit, vaak te maken hebben gehad met een zware bevalling of een heel snelle bevalling (stortbevalling). Vaak is er een wisselwerking tussen de stress en vermoeidheid die het hebben van een kindje met huilproblemen met zich meebrengt voor de ouders en het huilgedrag van het kind. Want een baby voelt feilloos aan wat zijn ouders voelen. Er kan zo een vicieuze cirkel ontstaan. Ook is er regelmatig een medische reden te vinden voor het vele huilen. Dit kan tijdens onderzoeken door de kinderarts aan het licht komen.
Klachten die baby’s kunnen hebben zijn:
- Zeer veel huilen;
- Prikkelgevoelig;
- Overstrekken;
- Darmkrampen;
- Reflux;
- Slaapproblemen;
- veel spanning in het lijfje;
- voorkeurshouding;
- geen contact maken met de ouders.
Ouders van een huilbaby of een baby die zich niet blij voelt, zijn vaak ten einde raad. Ze voelen zich machteloos, onzeker in hun handelen, hebben het gevoel te falen naar hun omgeving.
Hoe je als ouder je kind kunt helpen
Door het aanleren van technieken om het kindje te laten ontspannen, het geven van een buikmassage om krampen te verminderen, neemt het gevoel van machteloosheid bij de ouders af. Ouders kunnen iets doen om kindje te helpen. Ook kan het zijn dat ik zelf de baby masseer. Als Massage docent neem ik de gevoelens van de ouders zeer serieus. Het kan al helpen om over de problemen te praten zonder dat daarbij een oordeel wordt geveld (veel ouders met baby’s met deze problemen, krijgen ongevraagde adviezen uit hun omgeving of te horen dat het allemaal wel mee valt ” iedere baby huilt”)